Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Rekonstrukce bytových jader


Rekonstrukce koupelnyRekonstrukce koupelny

 

S čím je třeba při rekonstrukci  počítat, na co se připravit a jak postupovat

  • nepočítejte s tím, že celá přestavba bytového jádra bude trvat několik dní, jak se snaží některé firmy slibovat
  • nešetřete za každou cenu, jedná se o dlouhodobou investici a má-li být provedena kvalitně, cena jistě přesáhne 80 tisíc korun. Obklady, dlažbu, vanu, umyvadlo, skříňky si v klidu vyberte a zapište si kde jste si je vybrali, jak se jmenovaly a kolik stály. Pochopitelně si je můžete i sami koupit, ale to doporučujeme pouze u akčního zboží, kde nemusí cena již druhý den platit.
  • s rekonstrukcí jádra může souviset  i přestavba kuchyně nebo předsíně, zvažte pečlivě veškeré možnosti, vždy je lepší provést rekonstrukci všeho naráz
  • změřte velikost jádra, rozmyslete si alespoň ty nejdůležitější požadavky ohledně velikosti místností, umístění vany, umyvadla a dalších zařizovacích předmětů a pošlete nám tyto informace E-mailem.
  • zvládnete li jednoduchý nákres, pošlete ho také.
  • na základě Vašich podkladů Vám zpracujeme položkovou cenovou specifikaci. Bude li nabídnutá cena vyhovovat Vašim představám, sjednáme si schůzku na místě a domluvíme další postup. Cenová specifikace i následná schůzka jsou pochopitelně zdarma.
  • buďte připraveni na to, že v případě rekonstrukce bez bourání jádra trvá akce 5 - 6 dnů (byt je v podstatě obyvatelný) a v případě rekonstrukce s bouráním jádra se akce v závislosti na rozsahu Vašich požadavků může protáhnout i na  2 týdny (byt je v podstatě neobyvatelný - především první 3 - 4 dny)

Při objednání rekonstrukce nabízíme provedení následujících prací:

  • demontáž stávající vany, umyvadla, WC a dalších předmětů včetně odvozu a montáž nových
  • rekonstrukci stropu - polepení stávajícího stropu kazetami nebo snížení stropu a instalaci stropních podhledů s možností osazení podhledových světel
  • položení obkladů a dlažby
  • výměnu vodovodních baterií, výměnu instalací a odpadů
  • připevnění koupelnových poliček a dalších doplňků
  • rekonstrukci vnější stěny jádra
  • další drobné stavební práce podle požadavku -nové dveře,opravy stěn apod.
  • rekonstrukci elektroinstalace včetně instalace proudového chrániče

REKONSTRUKCE  BEZ BOURÁNÍ STÁVAJÍCÍHO JÁDRA

  • Tuto technologii používáme od listopadu 2004 a rozhodli jsme se pro ni z důvodu (podle našeho názoru) nedostatečné povrchové pevnosti velkoplošných panelů ABITIBI a BARKER a jejich značné náchylnosti na poškození. Velkoplošné panely jsou sice elegantní variantou, jak rychle zrekonstruovat koupelnu nebo WC, ale dojde li při používání koupelny k poškození vrchní vrstvy panelu ( a to není při každodenním používání koupelny nic složitého), dochází k "bobtnání" povrchové vrstvy panelů a k jejich neopravitelnému poškození. Technologii ABITIBI/BARKER nepoužíváme.
  • Technologie, kterou používáme, je mezitypem mezi velkoplošnými panely a klasickou rekonstrukcí koupelny a zákazník tak získá koupelnu z "poctivého materiálu". Stávající jádro zůstává zachováno (u některých typů jader je možné i odstranit boční nebo zadní stěnu jádra a zvětšit si tak koupelnu o cca 10 cm) a na obvodové stěny jsou připevněny sádrokartonové nebo sádrovláknité  desky (zelený sádrokarton do vlhka). nebo sádrovláknité desky (tvrdé konstrukční desky, vyrobené ze sádry, papírových vláken a dalších přísad, lisované pod vysokým tlakem) Na takto obložené stěny jsou nalepeny klasické keramické obklady dle výběru zákazníka. Touto metodou je možné snadno opravit i značně poškozené stěny jádra. Vše ostatní je stejné jako u klasické rekonstrukce s bouráním - dlažba na podlahu, výměna zařizovacích předmětů, obklad nebo snížení stávajícího stropu ( některá jádra umožňují odstranění horní krycí desky a koupelna se tak zvýší o cca 15 cm).
  • V případě rekonstrukce WC je vyměněna celá zadní stěna za sádrokartonovou stěnu a jsou do ní vsazena velká, bíle lakovaná dvířka, umožňující přístup k ventilům, plynoměru a vodoměrům. Na stěny WC je připevněn standartní sádrokartnon, který není nutné obkládat ale je možné jej natřít jako běžnou stěnu ( v současné době není již běžné obkládat stěny WC keramikou), na podlahu je položena dlažba
  • Vnější stěnu jádra je opět možné obložit sádrokartonem a po přespárování a přebroušení natřít.
  • Rekonstrukce, realizovaná touto metodou trvá podle požadovaného rozsahu zpravidla 4 -6 dní.

REKONSTRUKCE  S VYBOURÁNÍM  STÁVAJÍCÍHO JÁDRA

  •  Tato metoda umožňuje téměř libovolnou změnu dispozice koupelny a WC (částečným limitem jsou zde pouze vývody vody a odpadu).
  • Na provedení je ovšem nutné stavební povolení a projekt - projektovou dokumentaci jsme schopni zajistit. Bourání a stavba nového jádra již znamená značný zásah do soukromí, neboť koupelnu a WC není v prvních dnech rekonstrukce ( 3 - 4 dny) možno používat a s bouráním je spojen hluk a prach. Výsledkem je ale téměř dokonalá koupelna, srovnatelná s koupelnami v klasických zděných domech.
  • Nové jádro je možné vybudovat ze systému suché výstavby - opláštěná sádrokartonová konstrukce nebo ze systému YTONG/HEBEL.
  • V rámci rekonstrukce provedeme první den vybourání kompletního jádra a zajistíme jeho odvoz. Druhý den provedeme nutné úpravy vodoinstalace a začneme se stavbou nových stěn. Třetí den je zpravidla dokončeno zdění a začištění stěn. Čtvrtý den je věnován instalacím -  voda, odpady a elektro. Pátý a šestý den je věnován obkladům, dlažbám a osazení sanity. Další dny jsou pak věnovány dokončovacím pracem. Celková doba výstavby je cca 10 dnů. Obecně je varianta zdění z tvárnic YTONG o 2 dny delší než u sádrokartonové konstrukce.

ZÁKLADNÍ TYPY BYTOVÝCH JADER

Před zahájením rekonstrukce, je dobré zjistit, jak je řešeno stávající bytové jádro. Jeho konstrukce může výrazně ovlivnit možnosti změny dispozice, přilehlé panely limitují maximální možné rozměry koupelny a následné uspořádání zařizovacích předmětů. Hlavním limitujícím prvkem je umístění stoupaček s vodou. Základní typy jader je možné označit písmeny, přičemž tvar písmene značí příčky, které je možné demontovat, případně posunout a znovu postavit.

Bytové jádro Typ H + u některých jader z druhé strany kuchyňský kout
Na zadní stěně bytového jádra je zavěšená kuchyňská linka, zde je potřeba při nové výstavbě nutné počítat se sílou stěny 100mm nebo s použitím speciální závěsné konstrukce. Prostorová dispozice umožňuje zpravidla pouze spojení koupelny s WC a v případě, že je před stěnou s dveřmi v chodbě trochu místa, je možné rozšířit koupelnu směrem do chodby
Bytové jádro Typ F + u některých jader z druhé strany kuchyňský kout
Typ podobný variantě H s tím, že přední stěna s dveřmi je zpravidla panelová a neumožňuje tak zvětšení koupelny směrem do chodby. V závislosti na dispozici bytu ve směru vpravo od koupelny je u některých jader možné rozšíření koupelnu na úkor sousedících prostor.
Bytové jádro Typ T 
Jádro je umístěno mezi 3 panelové stěny a s výjimkou posunutí přední stěny směrem do chodby, není jiná změna dispozice možná. Jedinou možností, jak stávající koupelnu alespoň trochu zvětšit, je vybourání stěn jádra, vyrovnání panelových obvodových stěn a jejich obklad - získá se tím 5 - 10 cm prostoru. Jako jediná dispoziční změna je propojení koupelny s WC. Otázkou ale je, zda jei takováto změna z hlediska užívání vhodná.
Bytové jádro Typ E
Tento model se vyskytuje u bytů, kde sousedí s velkou předsíní čtvercového půdorysu. Rekonstrukce je limitována pouze jednou pevnou panelovou stěnou. V závislosti na dispozici okolních místností je možné změnit rozměry koupelny v podstatě do všech směrů.

Některé z výše uvedených typů byly řešeny jako průchozí do kuchyňského koutu nebo průchozí skrz WC.Pochopitelně existují i další modely jader, neboť výstavba s použitím předmontovaných jader byla realizována více jak 40 let.

E-SHOP A DOKUMENTY

ZASÍLAT NOVINKY

Zadejte svůj e-mail a my vám občas pošleme informaci o zajímavých nabídkách a akcích